گزارشکار آزمایشگاه شیمی عمومی ( تیتراسیون اسید باز)

ساخت وبلاگ

بسم تعالی

گزارشکار آزمایشگاه شیمی عمومی ( تیتراسیون اسید باز)

استاد: خانم دکتر صداقتی

دانشجویان: محمد قربانی محمد رضا سیفی حمید قهرمانی

تیتراسیون (titration) در علم شیمی عبارت است از تعیین غلظت یک محلول مجهول (آنالیت) با استفاده از یک محلول استاندارد با غلظت مشخص (تیترانت). یعنی افزایش محلول استاندارد به محلول مجهول آنقدر ادامه دارد تا مقدار آن از نظر اکی والان برابر مقدار ماده مجهول باشد. منحنی تیتراسیون منحنی است که محور x آن حجم تیترانتی را نشان می‌دهد که از اول واکنش اضافه شده است، و محور y هم غلطت آنالیت در آن حجم می‌باشد.

آنالیت یا نمونه : به محلولی گفته می شود که غلظت و یا درصد خلوص آن نا معلوم است و باید مشخص گردد.

تیترانت : به محلولی گفته می شود که دارای غلظت و فرمول شیمیایی مشخص و معین می باشد و جهت تعیین غلظت و یا درصد خلوص آنالیت استفاده می شود. به تیترانت، محلول استاندارد، تیتراتور و یا معرف نیز گفته می شود.

شناساگر : به ماده رنگی گفته می شود که با تغییر رنگ آن، می توان متوجه پایان یافتن واکنش بین تیترانت و نمونه شد. شناساگر معمولا یک اسید و یا باز ضعیف است.

نقطه هم ارزی یا نقطه اکی والان : به نقطه ای گفته می شود که نسبت های مولی نمونه و تیترانت یکسان شوند. در این نقطه، میزان اکی والان آنالیت و تیترانت با هم برابر می باشد. در واقع در این نقطه، مقدار کافی از تیترانت برای خنثی سازی کامل نمونه اضافه و مصرف شده است. در این هنگام، تیترانت و آنالیت به طور کامل با هم واکنش داده اند و بنابراین تیتراسیون به نقطه هم ارزی رسیده است.

رابطه اساس محاسبه تیتراسیون برابر N1 V1=N2 V2 می باشد.محلولی که دارای نرمالیته مشخص است،محلول استاندارد،محلول تیتر کننده و یا محلول معلوم و محلولی که دارای نرمالیته نا مشخص است،محلول تیتر شدنی یا محلول مجهول نامیده می شود.معمولا محلول استاندارد را در بورت و محلول مجهول را در ارلن میریزند.نقطه پایان واکنش بوسیله یک شناساگر(معرف رنگی)مناسب تعیین میشود.

محلول سود، اگزالیک اسید، ارلن_بورت، شناساگر(فنول فتالین)

در این آزمایش ماده مجهول ما اگزالیک اسید است که حجم آن مشخص اما غلظت آن نا مشخص است. یک ارلن برداشته و مقدار 10 میلی لیتر اگزالیک است درون آن میریزیم و چند قطره شناساگر درون آن ریخته و هم میزنیم.

مقدار 3 الی 5 از سود که هم غلظت آن و هم حجم آن مشخص است را برمیداریم و درون بورت میریزیم. شیر بورت را مقداری باز میکنیم تا هوای آن گرفته شود. بورت را به گیره متصل کرده و ارلن را زیر آن میگذاریم. یک کاغذ سفید رنگ را نیز زیر ارلن قرار میدهیم تا رنگ ایجاد شده را بهتر ببینیم. با دست مخالف شیر بورت را باز کرده و با دست دیگر آرام شروع به چرخاندن و هم خوردن محلول موجود در ارلن میکنیم. با ایجاد اولین رنگ صورتی متوجه نقطه اکی والان شده و تمرکز بیشتری ادامه میدهیم چون به پایان آزمایش نزدیک می شویم و با صورتی شدن محلول شیر بورت را بسته و آزمایش به پایان میرسد.

مقدار اولیه و مقدار مصرف شده را از روی بورت میخوانیم و یاد داشت میکنیم. میتوان آزمایش را برای بار دوم تکرار کرد و از حجم های مصرفی میانگین گرفت و با قرار دادن در فرمول مورد نظر مقدار غلظت اگزالیک اسید را بدست آورد.

+ نوشته شده در جمعه نهم دی ۱۴۰۱ ساعت 16:13 توسط محمد قربانی  | 

گزارشکار آزمایشگاه شیمی عمومی...
ما را در سایت گزارشکار آزمایشگاه شیمی عمومی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : polymerboys بازدید : 81 تاريخ : چهارشنبه 14 دی 1401 ساعت: 12:27