گزارشکار آزمایشگاه شیمی عمومی ( منگانومتری)

ساخت وبلاگ

بسم تعالی

گزارشکار آزمایشگاه شیمی عمومی ( منگانومتری)

استاد: خانم دکتر صداقتی

دانشجویان: محمد قربانی محمد رضا سیفی حمید قهرمانی

منگانومتری به معنی تعیین غلظت پرمنگنات در محیط می باشد. اما چون این تعیین غلظت بیشتر در تیتراسیونهای اکسیداسیون احیا انجام میشود،به طور کلی به تیتراسیونهای اکسایش کاهش،منگانومتری می گویند: تیتراسیونهای اکسایش کاهش بر اساس اکسایش یا کاهش مواد بنا شده اند.

فرایند اکسیداسیون(اکسایش)فرایندی است که در آن یک جسم(احیا کننده) الکترون از دست می دهد و عدد اکسایش یک اتم کاهش میابد. یون پرمنگنات در محلول اسیدی عامل اکسنده خوبی است و مناسب ترین اسید برای این کار اسید سولفوریک((H2SO4است زیرا محلول رقیق بر روی پرمنگنات اثری ندارد.

محلول پتاسیم پرمنگنات رنگ بنفش تندی دارد که بر اثر کاهش بی رنگ میشود.به همین دلیل در منگانومتری استفاده از معرفها ی نشان دهنده اتمام واکنش نیاز نیست،اتمام واکنش از روی ظاهر ویا محو شدن رنگ پر منگنات تشخیص داده میشود.

پرمنگنات پتاسیم اکسید کننده پر قدرتی است که شاید در بین تمام عوامل اکسید کننده استاندارد،بیشترین کاربرد را در شیمی داشته باشد،دسترسی آسان،قیمت ارزان،قدرت اکسندگی بالا و عدم نیاز به شناساگر در تیتراسیونها عواملی است که استفاده از این واکنشگر را گسترش داده است.این واکنشگر معایبی نیز دارد.از جمله این معایب میتوان به پایداری محدود محلول های استاندارد و وابستگی شدید توان اکسیدکنندگی آن به اسیدیته و محیط اشاره کرد.

پرمنگنات پتاسیم،محلول اگزالیک اسید ،محلول اسید سولفوریک ، بالن ژوژه 100ml، پیپت 30 یا 25 میلی لیتر، بورت 50ml، ارلن 250ml، استوانه مدرج 100ml، مکنده، هیتر، قطره چکان

آزمایشگاه محل محتوی مایعات قابل اشتعال، ظروف شیشه ای شکننده و مواد شیمیایی خورنده و سمی است پس در آنجا با احتیاط و دقت کار ها را انجام دهید.

ممکن است در برداشتن حجم مشخص از محلول ها (سولفوریک اسید، اگزالیک اسید) دچار خطا شویم. (حجم بیشتر یا کمتر از حجم مشخص برداریم).

درباره ی حجم مصرف شده ی پرمنگنات دچار اشتباه می شویم. ممکن است شیر بورت دارای نشتی باشد و محلول بیشتری از کناره های شیر بورت بیرون بریزد.

وسایل شیشه ای را قبل از انجام آزمایش بشویید، خشک کنید و با آب مقطر کر دهید. بورت را یکبار با آب مقطر بشویید و کر دهید و یک بار هم با ماده ای (محلول استاندارد) که میخواهید داخل آن بریزید، بشویید و کر دهید.

ماده مجهول ما پتاسیم پرمنگنات و محلول استاندارد ما اسید اگزالیک یا سولفات آهن (II) است که ما در این آزمایش اسید اگزالیک را انتخاب می کنیم.

ابتدا بورت را با آب مقطر بشویید و سپس آن را با محلول پتاسیم پرمنگنات KMnO4 شست و شو دهید. بورت را با محلول پتاسیم پرمنگنات تا صفر پر می کنیم و آن را به گیره ی بورت وصل می کنیم. توسط مکنده و پیپت 10ml محلول اگزالیک اسید با نرمالیه مجهول و 6ml محلول اسید سولفوریک به یک ارلن اضافه میکنیم. ارلن را روی یک هیتر قرار می دهیم (60 تا 70 درجه سانتی گراد) به طوری که به جوش نیاید. حال ارلن را زیر بورت پر شده از محلول پرمنگنات پتاسیم می بریم و آن را تیتر می کنیم. مشاهده میشود که پس از اضافه کردن چند میلی لیتر از محلول پتاسیم پرمنگنات رنگ محلول داخل ارلن تغییر میکند در حقیقت تا وقتی ادامه دهید که اسید اگزالیک تمام شود. حجم پرمنگنات مصرف شده را یادداشت کنید. میتوانید تیتراسیون را چند بار با همین روش تکرار کنید و حجم پرمنگمات مصرف شده در ار تیتراسیون را یادداشت کنید و میانگین آن ها را حساب کنید.

+ نوشته شده در جمعه دوم دی ۱۴۰۱ ساعت 16:2 توسط محمد قربانی  | 

گزارشکار آزمایشگاه شیمی عمومی...
ما را در سایت گزارشکار آزمایشگاه شیمی عمومی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : polymerboys بازدید : 81 تاريخ : چهارشنبه 14 دی 1401 ساعت: 12:27